Tags

, , , ,


7H33 Borås – Mitt i livet. På twitter hittade vi idag ett kort tweet från Mister Mareng (Mauro Scocco). Det löd kort och gott “intressant topplista“. Bakom denna länk kom så en artikel i The Guardian (på engelska) med rubriken “5 saker döende ångrar“. En australiensisk sjuksköterska (Bronnie Ware) inom den palliativa vården (vård av döende), har samlat sina intryck i en bok där hon sammanfattar vad hon samtalat om med sina döende patienter under deras 12 sista veckor i livet. Deras tankar, och vad dom ångrat i sina liv. Ingen av de patienter hon mött på utryckte önskemål om mer sex eller fler bungy-jumps. Det handlade istället om dem själva och de valmöjligheter de bortsett ifrån när de var friska, valmöjligheter vi kanske tyvärr ofta missar då vi har full fart framåt mitt i livet.

De fem mest förekommande sakerna patienterna ångrade i sina liv var att man (1) inte följde sitt hjärta utan gjorde val i livet utifrån hur man trodde att andra förväntade sig att man skulle agera. Man ångrade att man (2) lagt för mycket tid på sitt jobb istället för på sina nära och kära. Att man (3) inte utryckt sina känslor tillräckligt i ord eller handling, främst för att man inte vågat. Att man (4) tappat kontakten med gamla vänner över åren genom medvetna val. Vid livets slut hann dom inte hitta dem de önskade tala med igen. Slutligen att man (5) inte tillåtit sig själv vara lyckligare. Detta genom att våga skratta högt, var fånig och släppa loss känslorna och utrycka dem ordentligt. (läs hela artikeln)

PS Att vi hittade detta tweet breodde på att Ulrika Nilsson retweetat det. Vi följer båda twittrarna, men hänger man inte med i twitterflödet kan ett RT ibland göra att man hittar guldkorn man annars skulle missat.
Advertisements