Tags

, , , , , , ,


7H33 Borås – Jultider. Så är det äntligen då dan före dopparedan. Imorgon bitti är det julafton. Wikipedia förtäljer att året 1741 var det år då det rapporteras om den första julgranen i Sverige. Traditionen med julgran startade i Tyskland redan på 1400 talet, men här hemma i Sverige blev det först riktig fart med julgranan kring 1880-talet då julgransprydnaderna börjades säljas i större omfattning i butiker. (läs mer) Själva har vi både huggit granar själva, släpat hem dem från olika stormarknadsparkeringar där glada julgransförsäljare försökt prångla på en gles spretig halvdöd stackars granusling dagen innan julafton med orden “ställ den den i ett hörn så blir den jätte fin“.
Sedan något år har vi gått över till en japansk plastgran av riktigt god kvalitet. Med släckt takbelysning, och ståendes på andra sidan rummet så ser den faktiskt ut som en fantastiskt fin riktig gran. Fördelen är givetvis att man slipper alla barr, men också allergiska besvär, med rinnsnuva och nysningar som granen gav de sista åren vi hade “äkta vara” ståendes i vardagsrummet. Nåväl, idag är det som sagt dan före dan, granen är pyntad sedan ett bra tag, och nu återstår de sista julklappsinköpen. För oss liksom för alla andra Boråsare. Idag är det fart i Borås Stad. Alla vi som i panik funderar över de sista paketen som skall införskaffas kommer att rusa runt i butiker och leta efter tänkbara julklappar.

Ett år löstes detta genom ett besök på Musiklagret i Borås, och införskaffande av ett antal olika musikinstrument. Kanske är detta ett av de bästa juklappstips man kan tänka sig. Gitarr eller synt är förslag på kul instrument. Fiol eller trummor kan förutsätta att alla i familjen dessutom utrustas med hörselskydd för att bevara julfriden i hemmet. Med detta julklappstips önskar vi alla våra läsare en härlig fredag.

Advertisements