Tags

, , , , ,

7H33 Borås – Weekend. Vid sidan om Borås Tidning har vi under hösten fått en gratis prova-på prenumeration av Svenska Dagbladet under helgerna. Det innebär att sängen hos redaktören för 7H33 Borås är fylld med allehanda bilagor på lördag och söndag morgnar. Att läsa tidningen på lediga dagar i sängen, är ett sätt för mig att känna att jag är är ledig. Vardagar – upp klockan 05.00 – och iväg till jobbet. Helg, då kan man sova till åtta-snåret, hämta tidningen, koka en kopp kaffe, och krypa ner igen och läsa de artiklar man inte hinner/orkar med under veckan. Det är också därför som Weekend i 7H33 Borås ofta handlar om just vad som skrivs i Svenska tidningar, för då finns det tid att ge sig hän och plöjja i alla bilagor i tidningarna. Eftersom jag tillbringar större delen av mitt liv i svenskt/utländskt näringsliv, så blir kanske näringslivsbilagorna något mer uppmärksammade än kultur- och sportbilagorna.

Tidningen som ligger närmast, som uppskattas väldigt mycket, och som faktiskt är en av världens bästa morgonstidningar, är givetvis Borås Stads egen tidning Borås Tidning. En tidning som står sig bra, även jämfört med rikstidningar som DN och SvD, men även i jämförelse med tidningar jag läst ofta under arbetspass i utlandet som “Frankfurter Allgemeine“, “Helsingin Sanomat“, “Financial Times“, “Jyllands Posten” med flera. Dagens guldkorn i Borås Tidning är artikeln om bristen på smör. Hyllorna gapar ibland tomma i butikerna, bagerierna drabbas av leveransproblem, vi har i Borås fått ont om riktigt smör. Som född tidigt på 60-talet, så minns jag hur man när det var extra festligt bytte ut margarinet på bordet mot riktigt smör. “Ta nu ordentligt på smörgåsen“, var en uppmaning som gjorde att alla förstod att nu var det extra festligt. (Läs hela artikeln i BT – klicka här)

Dagens Nyheter får idag stå för en artikel som trots all underliggande tragik, får mig att bli lite mer glad än andra artiklar i tidningen. Artikeln handlar om människans kreativitet som spirar även i katastrofsituationer, och företaget Cosmo Power i Japan, som nu lanserat en “Jordbävnings och Tsunami Kapsel”, i blänkande gul plast, som rymmer 4 personer, med det fyndiga namnet “Noah 660”. Bilden till artikeln (Foto: Itsuo Inouye/AP) visar styrelseordförande Shoji Tanaka som ålar sig ut ur räddningskapseln, som säger att man kan använda kapseln som lekstuga till barnen när det “inte råder katastrofläge“.  (läs hela artikeln – klicka här)

Det riktiga guld-kornet i dagens nyhetsflöde är dock artikeln i Svenska Dagbladet som heter “Från Guld till Skuld”. Här är det bra journalistik, bakgrundsforskning, ett högaktuellt ämne, som är svårt för de flesta att begripa sig på, men som journalisten Andreas Cervenka nu försöker göra förståeligt för oss alla. Jag skulle vilja gå så långt att jag redan nu utnämner Andreas artikel till årets bästa artikel i kategorin “näringsliv begripligt för alla“. Ingressen till artikeln lyder ordagarant “Västvärldens människor har skuldsatt sig på ett sätt som saknar motstycke i historien. Lån har för många blivit en lika självklar del av vardagen som vatten. Men varifrån kommer pengarna som lånas ut? Och varför ökar guldet i värde samtidigt som det finansiella systemet blir allt mer instabilt?” Mitt råd denna söndag, är följande. Koka en stor kanna kaffe, stäng av TV och mobiler, slå dig till ro i din favoritfötölj, eller lägg dig på sängen, och läs denna artikel. Allt är kanske inte helt lätt att förstå, men efter att läst den, så förstår du mycket mer om bakgrunden till allt det som dagligen skrivs i tidningarna rörande den ekonomiska krisen som nu är på väg att ta än mer fart i många länder i västvärlden. (Läs hela artikeln – klicka här)

Advertisements